Historien om Frikadellely begynder et par kilometer nord for Vejle i Jylland på den tidligere herregård Laage Gaarden. I 1838 køber Holger og Rosalie Petersen Laage Gaarden og de driver et succesfuldt landbrug. De får seks sønner og en datter. Familien bliver involveret i den 1. Slesvigske krig (1848 – 1850) da militæret skal bruge indkvartering, mad og transport. De mange soldater gjorde at, muligheden for sygdoms epidemier steg og på Laage Gaarden blev de ramt af mæslinger, skarlagensfeber og tyfus. Mæslinger og skarlagensfeber blev flere i familien og de ansatte ramt af og de blev raske igen. Men Holger Petersen får tyfus og dør som 40- årig i 1849. Han efterlader sin hustru Rosalie og sine syv børn; Frederik, August, Holger, John, Marie, William og Ernst. Rosalie kan ikke drive gården alene og flytter derfor til sin familie i København sammen med børnene.
Holger Petersen
Holger, med det samme navn som sin far, er seks år gammel da familien slår sig ned i København og her vokser Holger op sammen med sine seks søskende. Han kommer i skole som alle andre, men han er ikke nogen mønsterelev og i 1858, da Holger er 15 år gammel, bliver han lærling i sin morbrors manufakturhandel.
Den 1. Slesvigske krig præger stadigvæk landet og ikke mindst den meget patriotisk indstillet Holger. Da den 2. Slesvigske krig (Krigen af 1864) bryder ud, melder 21-årige Holger sig som menig soldat under de danske faner. Under den sidste træfning i krigen skal Holgers deling storme nogle tyske stillinger i Lundby lidt uden for Aalborg. Under stormen bliver Holger strejfet af en kugle i venstre lår, som fortsætter ind i hans højre lår. Han bliver såret, men kommer sig, selvom hans højre ben aldrig bliver det samme igen og han må gå med stok resten af livet.
Danmark taber krigen af 1864 og den dansk-tyske grænse flytter sig fra Ejderen i syd til Kongeåen i nord. Danmark har mistet lidt over 30% af Danmarks areal og 40% af befolkningen til tyskerne.
Hele Danmark begræder tabet af Sønderjylland og ikke mindst Holger, som er meget desillusioneret. Holger og hans søskende overvejer at emigrere til Californien, Kina eller New Zealand.
Som tiden går ønsker de fleste af Holgers søskende alligevel ikke længere at emigrere, men for Frederik og Holger er ideen om at emigrere til et andet land ikke afsluttet og Holger rejser til England for at få sig et job. På det tidspunkt er industrialiseringen i fuld gang i England. Holger bliver meget inspireret af, hvad der foregår i England og beslutter sig for, at i stedet for at slå sig ned med et fast job, så er det meget mere spændende at knytte vigtige forbindelse i England han kan bruge hjemme i Danmark.
Holger kommer hjem til Danmark og nu skal der handles. Gennem sine engelske forbindelser har han fået et agentur på tråd, garn, dåsehummere og gummiflipper. Med en stor kuffert med vareprøver og stor energi begynder Holger at banke på døre for at sælge sine varer og det går så godt, at han beslutter sig for at stifte sin egen virksomhed. Det gør han den 9. juni 1868 da han er 25 år gammel. Holger viser sig at være en fremragende købmand og den nystiftede virksomhed må udvide til større lokaler flere gange, I 1875 flytter virksomheden til Købmagergade nr. 44, hvor der både var forretning og hovedkontor. Holgers virksomhed har stadig vokseværk og vil nu også selv producere sine egne varer, fremfor kun at importere dem fra England. Der er brug for et større fabrikskompleks. I 1883 åbner fabrikken på Tagensvej 85. Og det er i forbindelse med fabrikken at Frikadellely bliver til.
Arbejderboligen Frikadellely
Under sit ophold i England bliver Holger meget interesseret i, hvordan man behandler sine ansatte. I England bygger mange fabrikanter arbejderboliger til sine ansatte. Dels på grund af et ønske om at højne den almindelige arbejders liv og fordi glade arbejdere er godt for forretningen.
Holger stifter en fond i 1885, hvis formål er at sørge for ordentlige billige boliger efter engelsk forbillede til ansatte i familiens virksomheder, deres efterkommere, familiemedlemmer og venner af familien. Fonden må ikke tjene penge på udlejning og sådan er det også den dag i dag.
I 1885 står Frikadellely på Tagensvej færdig. Man kan spise mad i en kantine, der er også et lille bibliotek og små nyttehaver i gården. Det er et lille samfund som Holger prøver at skabe. Det er også derfor Holger forærer en grund til Kingos Kirke i Nannasgade og betaler for opførelsen af kirketårnet. I dag består Frikadellely af 5 opgange; 83B, C, D, E og F, som repræsenterer 29 lejemål.
I 1916 bliver ejendommen udvidet med en ny bygning til funktionærer ansat i en af familiens virksomheder. Det er to opgange; 81 og 83A, som i dag repræsenterer 20 lejemål. Det er i forbindelse med funktionærboligen, at navnet Frikadellely opstår. Funktionærerne synes at der godt nok bliver serveret mange frikadeller i kantinen og heraf kommer navnet Frikadellely. I dag omtaler de fleste både arbejderboligerne og funktionærboligerne som Frikadellely. Men det historisk korrekte er, at det kun er arbejderboligerne, som omtales Frikadellely.
Igennem tiden er det rigtigt mange ansatte, ansattes børn, familiemedlemmer og venner, som har boet i de to ejendomme. Ud af de 49 lejemål er ca. 70% udlejet til efterkommere af Holgers søskende. Holger fik en søn, som desværre døde af sygdom da han var 22 år, så der er ikke nogen direkte efterkommere til Holger.
Prøv at tænke lidt over, at dine børn, børnebørn, oldebørn, tipoldebørn osv. måske kommer til at bo i Frikadellely en dag. Måske i din lejlighed. Så pas godt på Frikadellely.
Det er godt at vaske sit tøj i disse Corona tider. Det en god ide at vaske sit tøj, fordi det kan indeholde smitte.
Du må godt bruge badefaciliteterne, hvis du er rask. Men begræns brugen mest muligt. Du må ikke bruge det fælles toilet. Brug dit eget.
Cafeen er indtil videre lukket. Fire arrangementer er allerede blevet aflyst og en konfirmation er rykket til august. Håber at situationen har ændret sig til den tid.